by inUncategorized onmei 30, 2017 1 Comment

Krachttraining voor fasciitis plantaris

Hielpijn is een breed begrip zoals ik elders heb toegelicht. Pijn onder de hiel wordt vaak in verband gebracht met hielspoor, terwijl fasciitis plantaris de meest voorkomende pijn onder de hiel is. In de helft van deze gevallen treed er een hielspoor op. Fasciitis plantaris kenmerkt zich door de pijn aan de aanhechting onder de hak met een verdikking van de bindweefsel onder de voet. Ouderen en sporters leiden het meest aan deze blessure, waarbij 8% van alle hardloop gerelateerde blessures bestaat uit Fasciitis plantaris (FP).

Onderzoekers hebben aangetoond dat er degeneratieve veranderingen zijn opgetreden aan de fascia plantaris. Dit houdt in dat de weefsel zodanig is veranderd dat de normale functie is aangetast.

Wat te doen bij fasciitis plantaris?

Er zijn onderzoeken die hebben aangetoond dat stretch oefeningen van de fascia plantaris en inlegzolen effectief zijn bij FP. Echter ervaart 40% van deze cliënten twee jaar na de diagnose nog steeds pijn. Uit de praktijk blijkt dat velen inlegzolen gebruiken om in het begin de pijn te verlichten. Helaas is dit van korte duur en komen de klachten weer terug. Dit wetende zijn de onderzoekers op zoek gegaan naar alternatieve behandelmethoden. Aangezien hielspoor degeneratieve verschijnselen vertoond net als bij peesklachten het geval is, leek het de onderzoekers een goed plan om te kijken of training met hoge inspanning ook effectief is bij FP.

De oefening voor fasciitis plantaris

De oefening die wordt voorgeschreven zijn de bekende heel raises, waarbij je met je tenen op de rand van je trap staat (zie foto). Het wordt vaak toegepast bij achillespees blessures. Aangezien het niet gaat om de achillespees, maar om de fascia plantaris, dient de oefening aangepast te worden. Het is namelijk belangrijk dat de peesblad onder de voet goed op spanning komt voor een optimale resultaat. Hierbij is een optimale stretch tijdens de oefening van belang. Om dit voor elkaar te krijgen worden de tenen ook gebruikt.

Uitvoering oefening FP

De uitvoering is simpel.

  • Je gaat staan op de rand van de trap, krukje of een andere verhoging.
  • Je plaatst een opgerolde handdoek onder je tenen. Deze lichte verhoging onder je tenen veroorzaakt een spanning op je peesblad.
  • Nu voer je de heel raises uit. Je duwt je lichaam omhoog (concentrische fase) en laat het rustig weer zakken (excentrische fase) .
  • De oefening wordt met 1 been uitgevoerd (unilateraal)

Oefening fasciitis plantaris

Aan het einde van de concentrische fase dienen de tenen maximaal gestrekt te zijn. Rol de handdoek zodanig op dat je dit kunt verwezenlijken.

In het onderzoek van werd de oefening als volgt uitgevoerd:

De concentrische fase duurde 3 seconden (omhoog) en de excentrische fase ook 3 seconden (omlaag). Aan het einde van de concentrische fase, op je tenen staan, werd de positie 2 seconden vast gehouden. De eerste twee weken werden er 12 herhalingen uitgevoerd van 3 sets.

Na twee weken werd het aantal sets verhoogd naar 4, de aantal herhalingen verminderd naar 10 en de belasting werd verhoogd door een rugzak te dragen met boeken erin. Echter stond er niet vermeld hoeveel boeken erin zat of wat het gewicht was.

Na vier weken werd het aantal sets verhoogd naar 5 en de aantal herhalingen verminderd naar 8. Als de oefening te zwaar werd moesten ze het voortzetten door de hulp van de andere been te gebruiken. Wanneer ze sterker werden en meer aankonden moesten ze meer boeken in de tas toevoegen.

De oefening werd 3 maanden lang om de dag uit te uitgevoerd

Effect van de oefening

Uit het onderzoek blijkt dat op de korte termijn de oefening betere resultaten toont dan het stretchen. Echter op de lange termijn, na 6 en 12 maanden, is er geen verschil tussen de groep die de oefening hebben uitgevoerd en de groep die alleen hebben gestrecht. Dit houdt in dat wanneer je een snellere vermindering wilt van de klachten deze oefening een tijdelijke oplossing kan zijn.

Een belangrijk punt om te melden is dat de deelnemers allen inlegzolen gebruikten.

Wat de stretch oefening was en overige andere oefeningen zal ik in andere stukken aanbod brengen

Advies

Het is belangrijk dat je goed geïnstrueerd wordt. Het is goed mogelijk dat de tekst niet voldoende is voor een goede uitvoering en dat er vragen zijn. Als dat het geval is hoor ik dat graag. Deze oefening kan je ook uitvoeren bij hielspoor. In de afbeelding zie je algemene adviezen waarmee je rekening kunt houden

Adviezen voor fasciitis plantaris

Bron afbeelding(klik op de afbeelding om het te vergroten): Running-Physio

Misschien ook interessant om te lezen

Gebruikte literatuur

Rathleff MS, Mølgaard CM, Fredberg U, et al. High-load strength training improves outcome in patients with plantar fasciitis: A randomized controlled trial with 12-month follow-up. Scand J Med Sci Spor 2014:n/a-n/a doi: 10.1111/sms.12313