by inUncategorized onjuli 4, 2017 0 comment

Injecties voor hielspoor. Effectief of niet?

Corticosteroïde injecties

Er zijn verschillende behandelingen voor hielspoor, fasciitis plantaris. Deze behandelingen bestaan bijvoorbeeld uit het geven van oefeningen om de spier te versterken of te stretchen, zolen, shockwave, dry needling en corticosteroïde injecties.

Corticosteroïde injectie is een onstekingsremmer en wordt vaak toegepast bij pijn onder de hiel. Er wordt beweerd dat het zowel acute- als chronische pijn kan doen verminderen. Een interessante bevinding van de onderzoekers is dat er zelden ontstekingen aanwezig zijn en dat er vaak sprake is van een degeneratie, zoals op deze site vermeld staat. Als er geen ontsteking aanwezig is, waarom zou men dan een injectie tegen ontstekingen gebruiken? Deze vraag heeft ervoor gezorgd dat de onderzoekers zijn gaan twijfelen over het gebruik van de injecties.

Is het effectief tegen fasciitis plantaris?

Alhoewel het een ontstekingsremmer is en er zelden ontstekingen zijn, blijken corticosteroïde injecties te helpen. Het helpt, echter is het effect maar van korte duur. In een onderzoek, waarin verschillende onderzoeken zijn onderzocht, werd het effect van placebo en corticosteroïde injecties vergeleken.

De injecties bleken alleen de eerste maand beter te werken, terwijl het effect in de tweede en derde maand verdween.

Dit is ook wat we vaak zien in de praktijk. Cliënten die de injecties krijgen zijn maar voor een korte duur af van de klachten. Een belangrijk punt is misschien dat we ook rekening moeten houden met een aantal risico’s dat deze behandeling met zich meebrengt.

De risico’s van de corticosteroïde injecties

Het gebruik van deze injecties kunnen negatief invloed hebben op de weefsel. De metabolisme van de cellen, synthese van de vezels(collageen) en de productie van moleculen (proteoglycanen) worden onderdrukt. Mede hierdoor kan er een spontane ruptuur ontstaan. De mogelijke complicaties van injecties kunnen we als volgt opsommen:

  • Ruptuur
  • Atrofie (afname) van de vetlaag
    • Verminderd de absorptie
  • Zenuw beschadiging tgv de injectie
  • Osteomyelitis
  • Verkalking van de fascia plantaris

Advies met hielspoor-fasciitis plantaris

Wat moet, dat moet. Als je de pijn van hielspoor-fasciitis plantaris echt niet meer kan uitstaan en je geduld begint op te raken, dan kan je overwegen om een injectie te nemen en de pijn te verminderen. Vergeet echter niet dat dit tijdelijk is en dat de pijn zal terugkeren. Het kan dat je het éénmaal overweegt om een injectie te nemen, maar neem er niet meer. Dit kan namelijk meer kwaad doen dan goed.  Blijf in de tussentijd  wel zoeken naar andere behandelingen die een beter effect kunnen hebben. Een leven zonder hielspoor is mogelijk, dus geef de hoop niet op.

Kijk hier naar de ervaringen van cliënten die middels deze behandeling zijn uitbehandeld

Gebruikte literatuur

Tatli YZ, Kapasi S. The real risks of steroid injection for plantar fasciitis, with a review of conservative therapies. Curr Rev Musculoskelet Med (2009) 2:3–9

Li Z, Yu A, Qi B, Zhao Y, Wang W, Li P, Ding J. Corticosteroid versus placebo injection for plantar fasciitis: A meta-analysis of randomized controlled trials. Experimental and therapeutic medicine: 9: 2263-2268, 2015